Un potent ciberatac afecta a grans empreses de tot el mon

Un potent ciberatac afecta a grans empreses de tot el mon

Desenes de bancs i empreses de tot el món han estat víctimes d’un nou ciberatac aquest dimarts. De moment, les més afectades han estat companyies i institucions d’Ucraïna, on el Banc Central, al metro de Kíev, la companyia estatal de l’energia o la xarxa informàtica del Govern ucraïnès, segons ha informat en les xarxes socials el viceprimer ministre d’Ucraïna , Pavlo Rozenkoe, han estat atacades. A més, el gegant petrolier estatal rus Rosneft, també ha estat víctima d’un “potent atac cibernètic”, segons han anunciat les autoritats i ha confirmat un portaveu de la companyia al diari Financial Times. L’empresa assegura que la seva producció petrolífera no s’ha vist afectada per l’atac. L’empresa ucraïnesa Novaia Potchta ha assegurat que el virus és Petya.A,  ransomware similar a l’utilitzat en el ciberatac d’Wannacry.

També la petroliera russa Bashneft ha patit l’atac i la seva pàgina web ha deixat de funcionar. La siderúrgica i minera russa Evraz, propietat del magnat Roman Abramovich -que assegura que la seva producció no s’ha vist afectada-, i la multinacional danesa Moller-Maersk, que entre altres coses té negocis de transport en contenidors, també han estat atacades, segons han confirmat per les xarxes socials. L’empresa escandinava ha avisat que l’atac pot ser a escala global. El holding britànic WPP també està entre les hackejades.

A Ucraïna, l’atac ha afectat una sèrie de bancs i companyies públiques i privades, incloent la companyia nacional elèctrica i el banc Oschadbank, un dels més grans del país i la companyia Antonov, que fabrica avions. Les empreses han interromput les seves operacions, segons ha declarat el Banc Central d’Ucraïna, que ha assegurat que el culpable és un “virus desconegut” i no va donar més detalls de les empreses afectades. Els mitjans ucraïnesos assenyalen que han estat víctimes del ciberatac les empreses de venda Citrus, Foxtrot, EpicenterK. També expliquen que els panells electrònics de l’aeroport de Boryspil a Kíev han deixat d’assenyalar les sortides i arribades dels vols. El director de l’aeroport ha reconegut que la situació està fora de control i que probablement es retardin o cancel·lin vols.

També el servei postal UkrPoshta i els bancs Oschadbank i Privatbank han avisat que no tenen els seus ordinadors operatius. El metro de Kíev ha alertat a les xarxes socials i que també ha estat víctima del ciberatac i ha informat que els trens no s’han parat però sí els sistemes de compra de bitllets, que han deixat de funcionar